En Sert İçkiler

En Sert İçkiler

En Sert İçkiler

Alkol kullanan insanlar genelde alkolün tadından çok etkisine göre tüketmektedir. Genelde acımsı tadı olan alkollerin içerdiği alkol miktarı, içerdiği saf alkol oranıdır. %5 lerden başlayan bu alkol miktarı genelde %40 larda sona ermektedir. Ancak Dünya’nın çeşitli coğrafyalarında öyle içkiler mevcut ki gerçekten içerdiği alkol oranları akıl alacak gibi değil. Unutmadan söyleyelim, bu alkoller Dünya’nın büyük bir kısmında satışı resmen yasaklanan ya da yumuşatılmış versiyonları serbest olan alkollerdir. en sert içkiler listemize göz atalım:

Absinthe (Apsent)

Bu içkiye aynı zamanda fairy yani yeşil peri adı da verilmektedir. Bunun en büyük sebebi bir – iki duble içildiğinde yeşil periyi gerçekten gösterdiğine inanılmasıdır. Yaklaşık olarak %85 oranında alkol içeren bu içkinin satışı Dünya’nın hemen her yerinde yasaklanmıştır. Çek Cumhuriyeti’nde ve Polonya’da ise üretimi devam etmektedir. Bu içki Dünya’nın pek çok yerinde kaçak olarak tüketilmektedir. Avrupa’nın çoğu bölgesinde Absenta denilen benzer bir içki üretilse de bu içki aslına göre 9 da 1 oranında ancak etkilidir. Gerçekten etkisi büyük olan ve iç organlara anında zarar verebilen Absinthe içer içmez etkisini göstermeye ve oldukça sarhoş etmeye başlamaktadır. Yani daha ilk yudumda etkisi garantidir. Bu içki yeşil anason ile pelin bitkisi ağırlıklı üretilmektedir ancak içeriğine göre ve üretildiği bölgeye göre birden fazla bitki de damıtılarak bu içkinin içeriğine eklenmektedir. 1800 lü yıllarda ortaya çıktığına inanılan bu içkinin başta marihuana olmak üzere birçok uyuşturucunun içerdiği maddeleri az da olsa içererek hepsinin birleşmesiyle oluştuğundan tehlikenin boyutu büyüktür. Bir çok ünlü ressam ve sanatçının eserlerini bu içkiden az miktarda içtikten sonra ortaya çıkardıkları da belirtilmiştir.

Rom (Rum)

Genellikle ada ülkelerinde üretilen ve sertliğiyle dikkat çeken Rom, birçok ülkede tüketilmektedir. Jamaika’da üretilen Rom, %80 civarında alkol içermektedir. Avrupa ve Dünya’nın birçok bölgesinde ise Rom, %40 civarına düşürülen alkol oranıyla satılmaktadır. Bu içki, şeker kamışı melasının mayalandırılıp içerisine saf alkol karıştırılmasıyla oluşturulur. Koyu renkli ve renksiz çeşidi olan Rom’un koyu renkli çeşidi daha ağırdır. Romların renklendirilmesinde karamel kullanılır ve ağızda hoş bir at bırakır. Eğer Jamaika’ya yolunuz düşerse ve iç organlarınıza güveniyorsanız Rom’u saf şekilde içebilirsiniz. İlk yudumundan itibaren etkiyi fark edeceksiniz.

Aquavit

İskandinavya’nın en önemli içkisidir. Ortalama %45 civarı alkol içermekle birlikte bazı bölgelerde bu oran %50 civarındadır. Ayrıca satışı yasak olan bazı Aquavitler de alkol oranı biraz daha yüksektir. Patatesin damıtılıp çeşitli otlarla tatlandırılmasıyla elde edilir. Yapılışı Votka ya benzeyen Aquavit in içeriğinde karavay, dereotu, kişniş gibi otlar kullanılmaktadır. Bazı çeşidinde ise şeker veya tuz da içermektedir. Bu da içkiyi daha sert ve etkili hale getirmektedir. Özellikle Norveç’te oldukça yaygındır.

Şartröz

18.y.y dan itibaren Şartrö Tarikatına mensup keşişler tarafından yapılmaya başlanan ve içeriği gizli tutulan Fransız likörüdür. İçkinin rengi yeşile yakındır. Oldukça kuvvetli bir içki olan Şartröz’ün içeriğinde 100 den fazla bitki olduğu tahmin edilmektedir. Günümüzde Büyük Şartrö Manastırında sadece iki keşiş tarafından gizli formülle hazırlanmaktadır. Formülün aynı anda sadece iki keşiş tarafından bilinmesine müsaade edilmektedir. Ortalama %55 alkol içeren bu likörün "Chartreusse Elixir Vegetal” modeli %68 civarında alkol içermektedir. Etkisi oldukça belirgin ve serttir.

Tüm bu içkilerin yanında ülkemizin "Milli İçkisi” olarak kabul edilen en meşhur içkilerden olan Rakı da içerdiği %45 ortalama alkolle oldukça sert ancak içimi zevkli bir içki türüdür. 

Ayrıca tonik içkilerden olan Cin Toniğin bazı markaları %45 üzerinde alkol içermektedir. Yine sert bir içki olarak kabul edilen Votka ve Viski’nin de ortalama %40 civarında alkol oranı mevcuttur.

İnsanlar genel olarak "şu içkiden şu kadar içtim ama bana bir şey olmadı” derken alkol oranını ve içtikleri içkinin markasıyla içeriğini göz ardı ediyorlar. Bazı içki türleri sert olsa bile ülkemizdeki versiyonları yumuşatılmış yani alkol oranı revize edilmiş olabilmektedir. Eğer alkol oranını önemsemeden damak zevkinize göre hareket ediyorsanız bir şey diyemem ama önceliğiniz sarhoş olabilmekse bu yazıyı mutlaka göz önünde bulundurun derim.

Son söz olarak da, mutlaka kaçak içkiden uzak durun..

 

 

Afiyet olsun..

Etiketler: En Sert İçkiler
Şubat 19, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR